8-M | Reivindica't
Lourdes Franco López

Vivim en una societat neocapitalista, cisheteropatriarcal, racista, capacitista, edatista i que es construeix sobre una base colonial i de depredació del medi ambient. Tots aquests eixos de diversitat ens travessen i els encarnem d’una forma situada. A conseqüència de la generació dels rols socials, allò femení es col·loca, en l’imaginari col·lectiu, en una situació de subordinació respecte a allò masculí. El sustent de la identitat relacional garantint els espais de cures ens porta a les dobles presències i, d’altra banda, som reïficades, cosificades i mercantilitzades, mesurades per quant podem consumir i al mateix temps que som reduïdes a objectes de consum.

Davant d’aquest paradigma, aquest 8 de març, des del grup de treball feminista de Metges de Catalunya, llancem la campanya Reivindica’t. Perquè, com a dones professionals altament qualificades (metgesses, psicòlogues, odontòlogues, biòlogues, farmacòlogues i radiofísiques), tenim encara molt camí per recórrer en el nostre reconeixement, interseccional, cap a una igualtat equitativa i justa. Ens cal un empoderament ferm, així com fomentar la nostra autoestima per tal de poder fer front a les violències que rebem tant del sistema sanitari, com de la societat. Per tot plegat:

Reivindica’t professional

Som dones amb alta qualificació, intel·ligents, amb curiositat i a la cerca constant de coneixements. A més de la part clínica, desenvolupem tasques de docència i d’investigació.

Reivindica’t sàvia

Som els nostres coneixements i les nostres experiències, acumulades en el temps, les quals ens confereixen saviesa i expertesa.

Reivindica’t madura

L’edat en la nostra societat està penalitzada. El lligam de la feminitat amb la reproducció fa que, simbòlicament, una dona després de la menopausa sigui menystinguda. Però, en aquest moment de les nostres vides, ens trobem en el punt més àlgid de les nostres capacitats i cal que fem valer la nostra trajectòria, tant de vida com professional.

Reivindica’t diversa

Tots els cossos han de ser normatius, més enllà de les modes establertes, les quals sabem que són variables. El color de la nostra pell, la talla de pantalons que utilitzem, si necessitem una cadira per arribar al prestatge de dalt o necessitem una ajuda externa que completi la nostra funcionalitat, no han de crear-nos complexes. Estimem-nos i estimem a les dones del nostre voltant tal com som, com són. Tots els nostres cossos són viscuts i només per això ja els hem de reconèixer la seva vàlua.

Reivindica’t emocional

Una altra cosa que se’ns imputa a les dones és el fet de ser massa emocionals, que les nostres hormones ens fan transitar de forma cíclica en estats d’humor variants. La condescendència amb la qual ens tracten els altres en aquest respecte és prejudiciosa i estigmatitzant. Estimem les nostres emocions en cada moment, és un valor afegit que ens fa ser més empàtiques i sensibles amb les persones que tenim al voltant. Vivim amb els cinc sentits.

Reivindica’t lliure

Lliure per dir i fer el que pensis, lliure per vestir-te com vulguis, lliure per poder moure’t per arreu sense por... Lliure per viure plenament sense violències.

Aquest 8M i cada dia de la teva vida, REIVINDICA’T!


Loudes Franco López
Metgessa de família i secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC)  

8-M | Doble presència entre facultatives
Anna Robert Segarra