Feminització de la medicina: un gran camí per recórrer
Especial 8-M 2022


Arriba el 8-M, un dia de celebració que commemora la lluita de les dones per aconseguir la igualtat. Tot i que podem celebrar les moltes fites que les dones han assolit al llarg de la història, ens queda un gran camí per recórrer. La representació de les dones al món de la ciència i la innovació encara està lluny de la igualtat. Encara més quan mirem el nombre de dones que ocupen llocs de responsabilitat en aquests mateixos àmbits.

En les darreres dècades s’ha produït una progressiva feminització de la medicina. Aproximadamentm un terç del personal facultatiu som dones i la proporció s’incrementa com més baixa és la franja d’edat. Però l’adquisició de responsabilitats per part de les metgesses no ha crescut a la mateixa velocitat, ja que els llocs de comandament estan ocupats majoritàriament per homes.

La bretxa salarial a la sanitat és causada pel fet que som les dones les que, de manera molt majoritària, demanem excedències o reduccions de jornada per la cura de fills o familiars. Som les dones les que deixem de fer guàrdies pel mateix motiu i les que no accedim en igualtat de condicions als càrrecs de responsabilitat.

Manquen canvis en matèria de conciliació familiar, que han de ser assumits principalment des de l’Administració i les empreses, però també necessitem avançar de manera individual i col·lectiva per deixar d’atribuir rols per raó de sexe.

Ara bé, quines mesures de conciliació familiar es poden implantar quan la realitat és que les jornades diàries de treball s’allarguen sistemàticament? Com es pot conciliar amb jornades de 24 hores d’atenció continuada? O quan la necessària formació i actualització de coneixements s’ha de fer fora de l’horari de treball?

No vull oblidar-me de les dones que pateixen o han patit algun tipus de violència per raó de sexe, a nivell personal o laboral. Les agressions als professionals mèdics estan incrementant i també som les dones les que patim en major mesura l’agressivitat, els insults i les amenaces.

Així doncs, si ets dona reivindica’t cada dia, però encara més el 8 de març, perquè és el nostre dia. Si ets home, fes-nos costat, crida amb nosaltres, o queda’t amb els nens.

María José Pinazo
Metgessa de família. Delegada de Metges de Catalunya (MC) al CAP Torredembarra

La igualtat de gènere al nostre país
Especial 8-M 2022