MC anima les facultatives a “descarregar-se” dels condicionants socials del patriarcat amb motiu del Dia Internacional de les Dones
Especial 8-M 2023

“Descarrega’t, allibera’t de tot allò que t’ofega i lluita per viure dignament”. Aquesta és la proclama que fa Metges de Catalunya (MC) per celebrar el 8-M, Dia Internacional de les Dones, i denunciar “les desigualtats i discriminacions que patim també com a metgesses, psicòlogues, odontòlogues, farmacèutiques, biòlogues i radiofísiques”. 

En un manifest que reivindica els drets de les dones en general i les facultatives en particular, el sindicat defensa la lluita per la igualtat d’oportunitats i la reducció de tot tipus de discriminacions i violències. “El nostre objectiu és revertir les pràctiques masclistes i evitar la seva normalització, justificació i/o negació. Per això, som partidàries d’una formació permanent de les facultatives per dotar-les d’eines sindicals i jurídiques, perquè, malgrat els avenços legals i polítics, encara queda molt camí per recórrer fins a assolir una societat justa i igualitària”, assenyala.

L’organització exigeix als governs que treballin per la transversalitat “des de tots els àmbits possibles” i garanteixin la perspectiva de gènere en totes les polítiques, i, a la vegada, anima les facultatives “a prendre consciència, a posar límits i a eliminar tota aquella pressió que ens ofega i ens debilita pel sol fet de ser dones”. En aquest sentit, critica les imposicions establertes per una societat patriarcal que desencadenen una pressió “intolerable” sobre les dones.

Paral·lelament, MC estrena aquesta setmana un nou web amb el nom de Metgesses de Catalunya per visibilitzar i reivindicar el paper de les facultatives durant tot l’any, “amb una defensa constant contra els estereotips de gènere, el sostre de vidre i el terra enganxós”. L’espai, impulsat per un grup de treball intern sobre dones, sanitat i feminisme, es nodrirà d’informacions, articles d’opinió, reportatges i entrevistes al voltant del moviment feminista, les polítiques d’igualtat i la lluita contra tot tipus de violències masclistes.

Mobilitzacions

El sindicat s’ha sumat a les manifestacions que s’han convocat aquest dimecres arreu del territori amb motiu del Dia Internacional de les Dones i ha fet una crida a les facultatives a omplir els carrers per reivindicar els seus drets i denunciar les desigualtats i discriminacions que pateixen en l’àmbit sanitari.

Una delegació de MC participarà en la marxa impulsada per l’Assemblea 8M a Barcelona que arrencarà a les 18.30 hores de la plaça de la Universitat. L’organització ha fixat un punt de trobada, a les 18.00 hores, a la cruïlla dels carrers de Balmes i Gran Via de les Corts Catalanes (davant la seu de l’Institut Català de la Salut) per a les facultatives i facultatius que vulguin sumar-se a la protesta.

Guia sobre el complement de maternitat: els homes pensionistes també tenen dret a percebre’l
Col·lectiu AIDE