Relaño: “Jo no sóc la doctora, sóc la nena”
Especial 8-M 2018


La secretària del Sector Primària XHUP i una de les coordinadores de la campanya de mobilització feminista de Metges de Catalunya (MC), Núria Relaño, ha afirmat aquest dimecres al diari digital Social.cat que les metgesses, a més de sofrir una discriminació professional i laboral, “seguim patint discriminació verbal de caràcter sexual, tant de pacients com de companys, pel fet de ser dones i metgesses”. Així, ha criticat que, sovint, s’adrecin a ella com a “nena” o “carinyo”. “Jo no sóc doctora, sóc la nena”, ha lamentat. Fins i tot, ha explicat que, a la seva consulta d’atenció primària, ha arribat a sentir expressions com “quina sort que tinc que aquesta nena tan guapa em visitarà”. “Tot això no crec que li diguin mai a un home”, ha etzibat.

Relaño s’ha queixat que la professió mèdica, tot i ser un col·lectiu clarament feminitzat –més d’un 60% dels estudiants de Medicina que es llicencien són dones– continua estant en mans dels homes. “Els professors a les universitats segueixen sent homes i els càrrecs de direcció a les empreses [sanitàries] també. Per tant, treballem les dones i segueixen gestionant i manant els homes”.

A més, ha assenyalat que la metgessa està discriminada en l’àmbit laboral a l’hora d’exercir el dret a ser mare, ja que assegura que la maternitat està penalitzada i desprotegida. “Tot i que nosaltres considerem que estem en un país en què les dones han aconseguit moltes llibertats, encara existeix molt masclisme i discriminació pel sol fet ser dona”.

Juntament amb Relaño, el Social.cat  ha recollit altres veus femenines que s’han sumat a les mobilitzacions feministes d’aquest 8 de març com la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina; la membre de la Secretaria de la Dona del Sindicat de l'Ensenyament de Catalunya USTEC-STEs, Teresa Esteve; la presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Sònia Fuertes; la directora de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Marta Vilalta; la vicepresidenta del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), Míriem Solsona; la presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Belén Tascón i la degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Conchita Peña.

Vaga 8-M
MC ha fet seves les reivindicacions de les plataformes i moviments feministes, i s’ha adherit a la convocatòria de vaga laboral de dues hores prevista per a aquest dijous, Dia Internacional de la Dona. El sindicat ha fet una crida a les seves afiliades i als seus afiliats a secundar l’aturada i a participar en els diferents actes i concentracions organitzats arreu del territori.

A més, ha fet públic un manifest en què defensa “la lluita per la igualtat de drets i oportunitats de les dones en el conjunt de la societat i, especialment, de les metgesses, pel que fa al seu desenvolupament professional i laboral”.

Arribas: “Les dones pateixen més en la seva salut els efectes dels hàbits horaris negatius”