El secretari d’Acció Sindical de Metges de Catalunya (MC), David Arribas, ha participat aquest dimarts en un debat radiofònic sobre les conseqüències per a la salut dels hàbits horaris establerts en la nostra societat. La tertúlia, emesa en ‘El matí de Barcelona’ de Betevé 91.0, també ha comptat amb la presència del treballòleg i promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabian Mohedano. Arribas ha sostingut que l’actual organització dels horaris laborals i socials “és un problema de salut pública que impacta sobre dolències físiques, però també sobre l’estat mental i el benestar general de la població”.
En aquest sentit, ha assegurat que, segons estudis recents, en termes de salut, les dones es veuen més afectades pels horaris que tenim, ja que, majoritàriament, encara assumeixen la càrrega de la doble presència (treball professional remunerat i treball domèstic i familiar no remunerat). Per això, la conciliació no ha de significar només tenir temps per dedicar a la família, sinó també “per pensar en un mateix”, de manera que el temps de cura i de realització de labors domèstiques sigui compartit per homes i dones i s’estableixin dinàmiques de coresponsabilitat i d’igualtat.
L’alimentació i el son també han format part dels temes de debat. Arribas ha indicat que la reforma horària implicarà “disposar d’un temps més apropiat per preparar els àpats i, en conseqüència, aquest seran més saludables”. Així, “quan anem al llit, hi anirem relaxats i amb la digestió feta", ha explicat. Respecte al son, el neurocientífic i psicobiòleg, Diego Redolar, ha intervingut per assenyalar la importància de dormir les hores suficients perquè el repòs sigui de qualitat. Durant la nit, el nostre cervell segueix treballant fent tasques de reparació i regeneració, i, al mateix temps, ha de poder desconnectar-se, per fases, per tenir un funcionament òptim el dia següent. “La manca de memòria o l’alteració de la concentració són alguns dels símptomes que mostren que no hem dormit bé", segons Redolar, que ha afegit que el sistema endocrí i el sistema immunitari també són víctimes de la manca de son. A més, ha destacat que les hores de son perdudes no són recuperables.
Pel que fa als aspectes de salut relacionats amb els horaris i les jornades laborals, el representant del sindicat mèdic ha afirmat que es produeixen més episodis cardiovasculars (ictus i infarts) quan se superen les 55 hores setmanals de treball, “un fet que és força habitual a casa nostra”. Com a solució, Arribas ha proposat que es fixin límits a la quantitat d’hores de treball setmanal, incloses les hores extraordinàries, que es promoguin les jornades intensives i que es regulin els descansos obligatoris en aquelles professions que impliquin la realització de guàrdies o jornades prolongades.
Per la seva banda, Fabian Mohedano ha apuntat que el Pacte per a la Reforma Horària, signat el juliol de 2017 per 110 entitats i institucions, entre les quals MC, té per objectiu fer pressió sobre el teixit productiu, l’escola, l’àmbit laboral, l'oci i el sector audiovisual perquè l’any 2025 la societat catalana estigui més a prop de les pautes horàries europees.