MC lluita per l’eliminació de la criptogínia i reivindica el lideratge femení en el món científic amb motiu del Dia Internacional de la Dona en la Ciència

Aquest diumenge, com cada 11 de febrer des de la seva proclamació l’any 2015, se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per promoure la participació plena i igualitària de totes les dones i nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos de decisió en el món científic. Així ho va establir l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ara fa nou anys, amb l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació contra les dones i la fomentació d’una major participació d’aquestes com a objectius principals, els quals Metges de Catalunya (MC) també secunda.

En aquesta ocasió, el sindicat mèdic vol posar el focus en la necessitat d’unir forces per lluitar per l’erradicació de la criptogínia, un fenomen d’ocultació de les dones i referents femenines en diferents àmbits de la societat –sobretot en espais de poder o de prestigi social– que ha estat recurrent al llarg de la història en la gran majoria de cultures.

Dins del sector científic, un dels casos de criptogínia més coneguts és l’anomenat efecte Matilda, que fa referència a la discriminació i el prejudici que es produeix en contra dels assoliments de les dones científiques, aportacions de les quals acostumen a atribuir-se als homes.

Una de les primeres en patir-lo va ser la metgessa italiana Trótula de Salermo, la primera dona en escriure i tractar sobre temes de ginecologia i obstetrícia al segle XII. Va escriure obres amb importants avenços per a la medicina de l’època, però l’autoria d’aquestes va ser atribuïda a homes i, fins i tot, van arribar a negar la seva existència pel rebuig de la societat a les dones que es dedicaven a la investigació científica.

D’altra banda, un cas més recent és el de la química britànica Rosalind Franklin, que el segle passat va descobrir l’estructura de l’ADN i es va convertir en una experta mundial en la tècnica dels raigs X, però el mèrit de les seves investigacions se’l van emportar els seus companys –homes– de laboratori, que van rebre el Premi Nobel. 

Malgrat que en els darrers anys s’han fet molts avenços i la presència de les dones en la ciència és cada vegada major i més equitativa, les discriminacions i desigualtats continuen existint. De fet, segons dades de la UNESCO, només una tercera part de les persones que es dediquen a la investigació són dones i, a Espanya, només el 16% dels professionals de l’àmbit de les STEM –ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques– són dones. 

Cada vegada es fa més divulgació i conscienciació de la importància de la figura de la dona en el món científic, així com del seu lideratge, però les xifres ens demostren que encara queda molt camí per recórrer fins assolir una igualtat d’oportunitats entre homes i dones, sobretot en càrrecs de poder. Per aquest motiu, el sindicat mèdic reclama un compromís global de totes les entitats, administracions i governs per impulsar mesures que promoguin una educació en igualtat i ho facin possible.

Concentrar la reducció de jornada a les guàrdies ja és possible gràcies a una sentencia guanyada per MC