Aquest dimarts, 11 de febrer, se celebra el dècim aniversari de la proclamació del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), una data dedicada a reconèixer i promoure el paper fonamental de les dones en el camp de la ciència i la tecnologia. Metges de Catalunya (MC) i el seu grup feminista secunden la lluita contra les discriminacions vers les dones en totes les esferes, i reivindiquen la igualtat d’oportunitats també en aquest àmbit.
L’organització recorda que la igualtat de gènere és fonamental per poder construir un futur millor per a tothom. Tot i que aquesta idea cada vegada sembla estar més interioritzada per la societat, les dones continuen estant infrarepresentades en moltes àrees STEM –ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques–, i encara són moltes les que han de fer front a nombroses barreres i prejudicis a l’hora d’iniciar les seves carreres científiques, ja que aquest ha estat tradicionalment un món masculí.
Si bé és cert que en els darrera anys s’ha avançat molt i cada vegada hi ha una major presència femenina, un informe publicat l’any 2024 revela que només un de cada quatre llocs de treball de l’àmbit de les STEM l’ocupa una dona, una proporció que no canvia des de l’any 2011.
Davant d’aquesta situació, l’ONU defensa que per posar fi a aquesta bretxa de gènere en la ciència, s’han d’erradicar molts estereotips, promoure models de conducta que inspirin a les nenes, i fomentar entorns inclusius mitjançant polítiques i mesures que promoguin la inclusió, la diversitat i l’equitat.
Salut mental
Enguany, la temàtica central per commemorar aquest dia és la salut mental, un aspecte fonamental per al benestar de les professionals de l’àmbit científic, així com per poder construir un entorn educatiu i professional més inclusiu.
Les carreres científiques són molt exigents i competitives, unes característiques que, sumades a les desigualtats de gènere, poden provocar un fort impacte en la salut emocional de les investigadores. A més, la pressió que senten per poder compaginar la seva vida laboral amb les responsabilitats familiars incrementa notablement el seu estrès.
En aquest sentit, MC subratlla la importància de promoure un entorn de treball saludable. Per aconseguir-ho, però, és necessari comptar amb el suport institucional suficient i amb una cultura que valori i vetlli pel benestar psicològic de les professionals al mateix nivell que pel rendiment acadèmic.